Test

Här tar man hållbarheten på allvar

Affärsutveckling

A-Metodik

  1. BEHOV

    A-Metodik ville tydliggöra de 36 arbetsområdena i ISO 26 000 och kopplingen till Agenda 2030 samt få en fördjupad insikt om hållbarhet kopplat till egna verksamheten.

  2. LÖSNING

    De tog del av Almis hållbarhetstjänster i form av en hållbarhetsworkshop.

  3. RESULTAT

    De kunde kickstarta sitt hållbarhetsarbete och få en koppling till hållbarhetsmål för Agenda 2030. De hittade även nya affärsmöjligheter och det blev ett kunskapslyft för företaget och dess anställda

I Norr- och Västerbotten driver Almi projektet Hållbar tillväxt med syfte att ge deltagande företag en ökad förståelse och kunskap inom hållbarhetsområdet.

A-metodik tar hållbarheten på allvar. Och resultaten har redan kommit.
– Den bästa saken är diskussionerna i fikarummet, säger Jimmy Eriksson på A-metodik.

På andra sidan gatan från kontoret på Stationsgatan 14 i Luleå råder en byggarbetsplats. A-metodik är involverad i det helt nya kvarteret Biet intill Bergnäsbron. Miljardföretaget Diös bygger 90 nya bostäder.

Det här är bara en del av stadsomvandlingen i Luleå. En annan del och kanske den största är Luleå hamn där SSAB, LKAB och snart det nya gröna stålverket H2 Green Steel ska samlas för en enorm utskeppning av varor.

Även här har A-metodik ett finger med i spelet. 47-åringen driver det strategiska utvecklingsarbetet inom koncernen A-metodik, och har lett verksamheten in på en ny bana – hållbarhet.

En aktuell fråga, som inom en snar framtid förmodligen blir avgörande ifall du vinner eller förlorar en upphandling.

– Konceptet med externa processledare som kan knuffa det i en riktning och hålla styrfart gjorde att vi valde att kliva på, säger Eriksson.

”Vill vara det bästa företaget att vara anställd på”

Jimmy Eriksson, Vd och delägare för A-metodik.

Hur kom det på tal?

– Vi hade kontakt med Almi i en annan fråga och då slängde de ur sig om vi jobbar med hållbarhet. Jag svarade ganska snabbt att vi är en hållbar verksamhet. Motfrågan kom; hur vet ni det?

– Då väcktes ett intresse hos mig; hur vet vi det? Någonstans har vi ett samhälle, som är uppbyggt att vi kan tro och tycka hur mycket vi vill om vi inte dokumenterat det. Då valde vi att kliva på Almis hållbarhetsdialog.

Det här var egentligen under våren 2022, men när jobben hopade sig inför semestern valde A-metodik att skjuta på det tills året efter. Bättre att göra det rejält resonerade man. Och bara en dryg vecka innan vi kliver in på kontoret i maj, strålande sol utanför och vårsommaren i sin linda har de avslutat Almis projekt med en hållbarhetsworkshop.

– En grupp medarbetare på, sex stycken, har fått anmäla intresse och jobbat med det på individuell basis och i workshops. Vilka saker jobbar vi med varje dag och kan det i sin tur ha en påverkan att vi färdas i en riktning så att vi närmar oss de 17 globala målen som finns?

– Vi har presenterat hållbarhetsplanen internt, vi har några saker som kännetecknar vårt bolag och sen har det resulterat i en aktivitetslista som vi ska följa. Tanken är att vi följer upp det här nästa år och försöker mäta vad vi gjort, effekten av det, och vilka saker har vi inte gjort av det vi kom överens om.

På A-Metodik tar man hållbarheten på allvar.

[VIDEO]


Kan du inte se videon?

Då behöver du ändra din cookie-inställning på almi.se, och aktivera att du godkänner "Marknadsföring".

Du hittar Cookie-inställningarna i ditt nedre vänstra hörn vid denna symbol:

Hur har det landat internt?

- Den bästa saken är diskussionerna som dykt upp i fikarummet. Vi är alla olika människor och hur vi resonerar kring hållbarhet, och vi har olika uppfattningar hur viktigt det här är för samhället framöver.

– När vi får upp diskussionen på bordet har vi en större möjlighet att sluta upp kring det här. Vi kommer inte att göra saker och ting så väldigt mycket annorlunda, men däremot kommer vi att få en massa positiva nyttoeffekter av det. Det blir en del av vår företagskultur, säger Jimmy Eriksson.

Kan du ge något exempel?

– Vi har infört en livsmålstimme under arbetstid, en timme varannan vecka. Tidigare har vi pratat om en friskvårdstimme, men alla gillar inte att träna. Det blir väldigt inkluderande. Det går att träna, göra en ritning på ett Attefallshus under arbetstid eller läsa böcker. Tanken är att stoppa in någonting under arbetstid för att bli en mer komplett människa. Det här kanske du annars ska göra på kvällar och helger.

– Vi vill ha en lång affärsrelation med våra kunder och att de återkommer. Kan vi bygga vidare på våra hållbara relationer kommer det att ge ringar på vattnet, både ekonomiskt och för verksamheten. Vi har en vision att vara det bästa stället att vara anställd på. I strävan att bli den bästa arbetsgivaren ser vi det här som väldigt viktigt.

Projektets insatser genomförs i samarbete med EU, Region Norrbotten och Region Västerbotten.