Behöver ditt företag FoU-stöd för att utveckla mer konkurrenskraftiga varor, tjänster eller processer med låg påverkan på klimat och miljö? Sådana insatser för företagets gröna omställning uppmuntras särskilt och får en högre grad av medfinansiering från Region Halland.
Behöver ditt företag stöd för att skriva en projektansökan till Horisont Europa eller liknande forskningsprogram? Då kan ditt företag söka stöd för framtagandet av projektansökningar som bidrar till att det sker en ökad investering i FoU i Halland. Projektet ska också bidra till att skapa förnyelseförmåga och konkurrenskraft i Halland.
FoU-checken får ditt företag använda till att köpa in extern kompetens från forskningsutövare. Det kan vara universitet, högskola, forskningsinstitut eller liknande organisationer med forskningskompetens. Med forskare menas disputerad person som arbetar med forskning.
Kompetensen ska vara ny för ditt företag och bidra till att ett nytt utvecklingsprojekt kan startas, utvärderas eller få bättre fart. Insatsen ska bidra till ny kunskap kring att utveckla innovativa varor, tjänster eller processer som på ett tydligt och betydande sätt förväntas stärka ditt företags konkurrenskraft. Checken får inte användas till insatser som ligger inom ramen för ditt företags ordinarie utvecklingsinsatser.
Särskilt fokus på ditt företags gröna omställning
Vi vill uppmuntra och inspirera ditt företag att ta initiativ till FoU-insatser som bidrar till en grön omställning och en minskad klimatpåverkan. Därför kan sådana insatser få en högre grad av medfinansiering. För att få den högre graden av medfinansiering ska ditt företags FoU-insats huvudsakliga syfte vara, förutom att stärka företagets konkurrenskraft, att på ett betydande och tydligt sätt bidra till en grön omställning som minskar företagets påverkan på klimat och miljö.
Exempel på grön omställning
Det finns olika exempel på strategier för ett företags gröna omställning:
- Ett företag kan utveckla cirkulära produkter och tjänster genom att exempelvis sälja sin produkt som en tjänst, designa för produkters längre livslängd och reparerbarhet, ta tillvara och erbjuda återbrukade produkter eller använda återvunna och mer hållbara material vid tillverkning.
- Ett företag kan skapa cirkulära flöden genom till exempel materialutveckling och förädling av förnybara råvaror, industriell symbios där ett företags avfall kan bli ett annat företags resurs, återvinning av vatten, kemikalier och näringsämnen.
- Ett företag kan ställa om till en mer hållbar energianvändning genom bland annat energieffektivisering, omställning från fossilberoende till förnybara energikällor och elektrifiering.
Möjligheterna med grön omställning är inte avgränsade till några särskilda branscher eller företag, men är särskilt stora i de delar av näringslivet som har ett stort klimatavtryck och har hög användning
av resurser i form av material, energi, vatten, kemikalier eller näringsämnen.
Exempel på branscher i Halland med betydande resursanvändning är bygg och anläggning, tillverkning, dagligvaruhandel,
transport och logistik, IT, uppvärmning och el, fordonsindustrin, skogsnäringen och lantbruk.
Genom FoU-insatser kan halländska små och medelstora företag inom till exempel de här branscherna få stöd i att utforska möjligheterna med grön omställning. En FoU-check får dock enligt regelverket inte beviljas till företag som är verksamma inom primärproduktion av jordbruksprodukter
Total projektbudget för din FoU-check får vara max 500 000 kr. Det finns sedan två olika nivåer när det gäller hur stor medfinansiering ditt företag kan få från Region Halland:
- FoU-check grundnivå: 40 % i medfinansiering från Region Halland (max 200 000 kr)
- FoU-check grön omställning: 60 % i medfinansiering från Region Halland (max 300 000 kr)
- FoU-check för att arbeta fram en ansökan till ett av programmen inom Horisont Europa eller liknande forskningsprogram: 50% i medfinansiering från Region Halland (max 100 000 kr)Resterande del medfinansierar ditt företag i form av pengar.
Stödet betalas ut till ditt företag i efterskott, det vill säga när insatsen är genomförd och fakturorna har betalats av ditt företag.
Projekttiden för din FoU-check får vara max ett år.
Pitch av din ansökan
För Utvecklingscheckar samt Forskning- och utvecklingscheckar görs så kallade bedömningsmöten där ansökande företag får presentera den insats de söker pengar för. Här samverkar Almi med Region Halland samt EMC, TEK Kompetens, High Five & Västsvenska handelskammaren.
Efter inskickad ansökan blir du kontaktad av oss för att boka in ett bedömningsmöte. Därefter delas din ansökan med ovanstående aktörer i bedömningsgruppen.
Missa inte!
För att kunna ansöka om FOU-checkar så behöver du fylla i denna pdf. Du bifogar sedan den ifyllda pdf:en i din ansökan.
Ladda ner obligatorisk pdf (pdf, 283 kB)