Test
Sebastian van den Berger, rådgivare Almi

Se vad du kan vinna på att ta in externa i styrelsen

Många företagare drar sig för att ha ett aktivt styrelsearbete. För dyrt, tar tid, måste förbereda sig mer – är vanliga farhågor.

Men det kan också bli alldeles fantastiskt. 

Almis rådgivare Sebastian van den Bergen säger att det kan sitta långt inne för företag att aktivera sitt styrelsearbete. 

Kanske har någon av delägarna registrerats som styrelseordförande, en annan som styrelseledamot och så sker inget egentligt styrelsearbete. Operativa frågor, strategiska frågor och ägarfrågor går in i varannan. 

– Det fungerar ett tag, men när företaget växer klarar man det till slut inte. Det är för mycket att hålla ordning på. Du fastnar ofta i det operativa och missar det strategiska, säger Sebastian.

Ett företag är som ett extra barn. Och det är utmanande att börja analysera sitt eget barn. Dessutom kan det vara ännu mer känsligt med ett gemensamt barn – såsom delägare kan känna. Det här kan kräva uppbackning från en tredje person ibland, som en rådgivare hos oss på Almi.

Sebastian van den Bergen

Viktiga frågor för framtiden

Det är lätt att missa viktiga frågor som: Vilken riktning ska företaget ta framöver? Ska det fortsätta som förr eller ska vi ta en annan väg?

– Många företag växer förbi sin initiala vision, sina mål och strategier och har behov av att uppdatera för nästa period. Vad ska vi sikta mot nu? Är det fler delägare så kanske man börjat få olika bilder om vart man vill framöver och då behöver man finna en gemensam vision och gemensamma mål för bolaget som alla ägare står bakom, säger Sebastian.

Om det känns för dyrt då?

– Det behöver inte vara så dyrt som man kan tro. Kanske ett eller två prisbasbelopp. Är det väldigt tidigt in i företagets resa så kanske styrelseordförande förstår att det inte kommer att vara ett ordinarie upplägg. Kanske kan man få ett prisbasbelopp till dess man förflyttat företaget en viss bit framåt – och då ta två prisbasbelopp. Alla vi träffar tycker att det är en bra och lönsam investering.

Om jag tänker att det tar för mycket tid att rekrytera en styrelse?

– Det tar tid, och det är lite utmanande i början när man inte är van vid det. Men ganska snabbt märker du att du får så mycket tillbaka. Du får energi, blir mer effektiv och redan efter ett halvår-år märker du att det händer saker. Företaget får lättare att komma i mål och bli lönsamt. På sikt sparar du både tid och pengar.

Hos Almi finns bland annat en skuggstyrelse-träning där fem till sju företagare träffas varje månad och där Almi organiserar ett styrelsemöte per gång. 

Träna dig i styrelsearbete

Rollerna skiftar – vid ett tillfälle får du agera vd, vid ett annat styrelseordförande och så vidare. 

– Syftet är att du ska kunna lyfta olika ärenden oavsett vilken roll du har, så att du förstår processen. Vi gör det “by the book”, har mallar och processer som vi vet fungerar och vi på Almi processleder och hjälper alla i sina respektive roller. 

Sebastian berättar att en del företagare inte har en extern styrelse med skälet att de “kanske inte är tillräckligt bra” – eller för att man vill förbereda sig mer innan man tar ett sådant kliv. 

– Visst är det bra att tänka efter, men inte för mycket. Du kan även få hjälp i förberedelserna. 

Vilka tips ger du företagare som vill arbeta mer aktivt med sitt styrelsearbete?

– Våga! Ibland kan det hjälpa att höra andra som har tagit steget. Dessutom är det viktigt att tänka igenom vilken kompetens som man behöver ta in i styrelsen. Så vänta inte för länge, utan ta istället hjälp innan du tar klivet. Vi på Almi hjälper dig gärna i dessa frågor. Vi har lång erfarenhet av både styrelseträning och styrelsematchning. Vi älskar det. Och vi unnar verkligen företagen att få aktiva styrelser. Det ger ny kraft in i bolaget, säger Sebastian.