Test
Fem olika biovalla för nysnö, blötsnö, blandsnö, torrsnö och träskidor.

Vallakokerskan tänkte tidigt hållbart – åtta år innan start

Lån, Affärsutveckling

Vallakokerskan

  1. Behov

    När Erica Almgren Stenberg startade Vallakokerskan behövde hon rådgivning och kapital för sin första produktion.

  2. Lösning

    Almi gick in med affärsutveckling och finansiering i form av verifieringsmedel.

  3. Resultat

    Almi har möjliggjort för Vallakokerskan att ta fram sina första produkter till försäljning. De har också gett rådgivning för att Erica ska kunna utveckla sin affär och verifiera att produkterna håller rätt kvalitet till kunderna.

Erica Almgren Stenberg vallade tre par skidor inför Vasaloppet – med asbestsaneringsmask. Hon kände att så här borde det inte vara.

– Du måste kunna göra miljövänlig valla med bra innehåll, säger hon.

Jomen visst! Efter en mängd tester och prototyper har hon nu tagit fram fem olika skidvallor i Vallakokerskan AB.

Att valla och åka skidor har hon i sitt DNA. Ericas farfars far grundade Tegsnässkidan av trä 1907.

– Med tanke på det arv jag har med mig skulle jag nog bli bli arvlös om jag inte vallar skidorna, säger Erica och skrattar.

Det var alltså dagen innan ett Vasalopp som hon kände: “Det här är ju inte bra”. Hon, som dessutom är utbildad sjuksköterska och hudterapeut, har sett vilken resa skönhetsindustrin gjort vad gäller ingredienser och innehåll i sina produkter.

Erica Almgren Stenberg
Du borde kunna göra skidvalla annat än från oljeindustrin, kände Erica Almgren Stenberg. Efter att ha kokat ihop en mängd olika prototyper har hon nu tagit fram fem vallor i Vallakokerskan AB. Foto: Robert Wiberg

– Även valla borde kunna vara mer miljövänlig, naturlig och ekologisk. Det var så tankarna började gå och insikten kom redan 2014, men mycket annat i livet rullade på snabbt då. 

Ericas barn var små, men hon gjorde ändå sin research och läste på om kemi.

– Jag blev nördig på lekmannanivå och har betraktat de här åtta åren tills jag verkligen körde igång som att ta hand om en surdeg – den har fått lite kärlek varje år.

Erica googlade upp kemiföretag, både svenska och tyska, och beställde hem miljövänliga prover. Hon labbade på och i början av 2022 hade hon kokat ihop några prototyper.

– Först laborerade jag hej vilt. Sedan är jag skapligt bra på att nästla reda på rätt kontakter också, som har lett mig vidare.

Hon kontaktade bland annat en kompis som är “sjukt utbildad i kemi”. Han bollade henne vidare till en kontakt i Kanada som jobbar med hållbarhet åt den kanadensiska regeringen. Han i sin tur kopplade ihop henne med RISE i Sverige.

– Det ena har verkligen lett till det andra.

Parallellt med att Erica har laborerat fram recepten för sina vallor har hon också en pågående forskningsstudie med RISE. Men mer om den senare.

Erica var noga med att få fram data för alla sina prototyper, statistik som hon förde in i Excel.

– Jag minns otroligt väl när jag insåg att jag hade fått fram en valla som stod sig mot den absolut bästa konventionella vallan på marknaden. Jag började tok-grina. Jag hade fått fram samma data från flera olika testare, oberoende av varandra. Det fanns inget jäv eller bias – där är jag väldigt noga tack vare mina läkemedelsstudier, säger Erica och ler.

Almis rådgivare om Vallakokerskans potential

“Det är ett syftesdrivet företag där visionen är att sätta en ny standard för skidvallaindustrin. Även om produkten har tydliga egenskaper och attribut så är den svåra och resurskrävande delen att ta produkten till marknaden och få fäste. Det kräver ett hundraprocentigt fokus och att Erica skapar förutsättningar för att kunna lägga all sin energi och tid på företaget. Företaget har stor potential. Det är en lång resa som går upp och ner, kräver tid, tålamod och förutsätter en stark drivkraft. Den drivkraften besitter Erica.”

Kalle Hardell, rådgivare hos Almi

Kalle Hardell, rådgivare hos Almi

I början av 2023 hade hon så tagit fram fem olika vallor. Den första, Bio-wood, för träskidor – förstås. Alla miljövänliga, naturliga och till och med ätbara. 

– Det kommer ut som när man käkar majs, ungefär. Inget giftigt och jag har själv provsmakat – det är en gnutta sött, ganska milt. 

Ericas största supporter under resan med företaget är hennes pappa Erik Ludvigsson, som också vallat många skidor i sitt liv, från skolskidtävlingar för döttrarna till riktiga skidlegendarer som bidragit till att sätta Sverige på kartan som skidnation. 

– Han har en viss jantelag i sig och tyckte till en början att “det är en svår marknad” och “det kommer bli tufft”, men nu är han min största supporter och en värdefull konsult för mig. Jag diskuterar mycket med honom – vilka kvaliteter man är ute efter och vilken respons man vill ha på skidan. Vi stöter och blöter. 

Skidvallorna har än så länge sålts via lokala butiker i Umeå, men snart lanseras de även i Vallakokerskans webbshop.

– Jag har fått hålla mig lite till tåls med marknadsbearbetningen. Målet är att försörja mig som vallakokerska, men jag har ju fortsatt fokus på mitt andra jobb också.

Erica jobbar heltid som chef vid neuromottagningen på Norrlands universitetssjukhus.

– Jag delar min tid i sektioner. Anställningen är en sektion, företaget en annan. Den privata sektionen har fått minimalt med tid på sistone. Men jag har som mål att ha en helt egen privat dag, snart.

Vad krävs för att du ska jobba heltid som vallakokerska?

– Att jag har en större försäljning och produktion. 

Almis rådgivare om Vallakokerskans potential:

“Erica har en otrolig drivkraft runt sin idé – och det är en fantastisk idé. Hon har också en väldigt djup kunskap inom området. Jag tänker att om bara marknaden är mogen kan hon gå hur långt som helst. Kan hon få användarna att vilja byta från traditionell skidvalla till miljövänlig valla så kommer hon att lyckas. Och är det någon som ska klara det så är det hon. Utmaningarna är annars som för de flesta andra i det här skedet – tid och finansiering.”

Ingrid Westman, rådgivare hos Almi

Här får Erica rådgivning hos Almi, som hon kom i kontakt med när hon startade sitt företag.

– Jag visste om Almi sedan ett tidigare jobb och googlade mig fram till dem. Jag såg en ruta där det stod: “Vill du ha kontakt med en företagscoach?” Jaaa, tack! Det var precis vad jag behövde.

Erica har fått både affärsutveckling och verifieringsmedel hos Almi.

– Pengarna ledde till att jag kunde lansera och börja sälja Bio-wood. Det var första trappsteget. Jag har även fått många lathundar och hjälp med struktur, planering och min rådgivare Ingrid har haft en ganska stor del av verifieringen av produkterna. Vi har diskuterat hur jag säkerställer att de kvaliteter som kunderna vill ha är det som jag levererar.

Erica har även fått kunskaper inom immaterialrätt och genom Almis Hållbarhetsdialog.

Samtidigt som Erica nu lanserar vallorna bredare utvecklar hon dem också vidare. Både i forskningsprojektet med RISE där de fått medel för att testa och utvärdera om Ericas innovativa biobaserade skidvalla kan ge motsvarande glid som konventionell traditionell skidvalla – som i huvudsak innehåller restprodukter från petroleumindustrin.

– Dessutom jobbar jag också parallellt med att försöka tillverka flytande valla. Du hör, det finns otroligt många sektioner att jobba med, säger hon och skrattar. 

Fakta: Vallakokerskan AB

Grundades: I juni 2023 (var först en enskild firma med start 2022) av Erica Almgren Stenberg som är ensam ägare

Säte: Tegsnäset, som även tidigare haft vallaproduktion i Ericas släkt, sju mil nordväst om Umeå

Gör: Miljövänliga, naturliga och giftfria skidvallor

Kunder: Både privatpersoner och företag

Webb: vallakokerskan.se

Erica Almgren Stenberg, grundare av Vallakokerskan