Affärsutveckling, Lån
Qoitech AB
-
Behov
Ville få hjälp att få balans mellan tillväxt och hållbarhet.
-
Resultat
Almi har gått in med affärsutveckling och finansiering i form av Grönt lån.
-
Lösning
Lånet från ska Almi användas till att utveckla deras mjukvaruplattform för batterianalyser.
Hur kan vi optimera energiförbrukningen på allra bästa sätt? Det är bolaget Qoitechs huvudfokus och något som de hjälper kunder med i drygt 50 länder.
– Min drivkraft har alltid varit att skapa någon form av förändring, säger Vanja Samuelsson, vd för Qoitech.
Hon trodde ett tag att hon skulle arbeta med teknik för astronauter. Som utbildad civilingenjör fick Vanja Samuelsson chansen att arbeta vid ESA, The European Space Agency.
– Jättehäftigt, men odynamiskt. Det kan ta decennier att få upp en satellit. Jag kan inte vänta så länge på att få se resultat utan vill få saker gjorda ASAP.
Hon flyttade från Holland till Sverige där telekombranschen blomstrade, då runt 2005. Hon hamnade på Sony Ericsson som släppte tusentals olika mobiltelefoner.
– Jag hamnade i en extremt dynamisk miljö, jobbade i flera olika projekt hos Sony Ericsson och lärde mig supermycket. Här kunde vi verkligen spotta ut en ny telefon på mellan sex månader och ett år. Jag kan se så här i efterhand att vi var med om någonting stort under de här åren – en revolution.
Vanja fick också möjlighet att doktorera och tilltalades av att faktiskt kunna applicera forskningen direkt i nya projekt.
– Jag vill alltid att saker ska komma till användning. När jag nu ser att det vi utvecklade då fortfarande används i produkter idag känns det stort, säger Vanja.
Lånet ger oss möjlighet att få balansen mellan tillväxt och hållbarhet lite bättre.
Vanja Samuelsson
Vad är utmaningen för er i att skala upp?
– Rekrytera, konstigt nog. Vi verkar delvis i en ny bransch, som liknar batteribranschen, men där vi skapar nya typer av tekniska jobb. Energioptimering kräver en ny typ av kunskap och intresse inom både hårdvara och mjukvara, och även försäljning – att kunna se helheten. Vi är i en fas där vi både måste bygga kännedom och rekrytera rätt människor som kan förmedla den här kunskapen.
Hur löser ni utmaningen?
– Det är svårt, men vi jobbar mycket hands-on. Så här i början innan något blivit kommersiellt krävs det att du behöver vara “evangelisten” själv. Vi pratar väldigt mycket med människor, syns i rätt sammanhang och gör framför allt konkreta saker. Våra kunder är väldigt tekniska och har konkreta problem. Då måste vi vara väldigt specifika – vi får bäst respons då.
Vanja och medgrundarna ville tidigt sätta rätt kultur inom bolaget och inte bli en startup där alla måste jobba dygnet runt för att uppnå framgång.
– Ärligt talat, vi är inte fjortisar längre och alla i bolaget har personliga åtaganden, barn och andra saker som gör livet fantastiskt. Jag som snabbt vill få saker gjorda har erfarenhet av att driva på och kan lätt köra in i väggen. Men – been there, done that. Vad har vi fått ut av det? Inte särskilt mycket. Jag ser det som en rolig utmaning att driva ett riktigt framgångsrikt bolag och samtidigt vara hälsosamma. Att ha medarbetare med balanserade familjer och bra relationer – både mellan oss och med våra investerare.
Samarbetet med Almi
Genom en inkubator fick Vanja kontakt med Almi och har varit med i flera av Almis vd-grupper.
– När vi startade hamnade vi i något slags mellanläge – vi gick från väldigt mycket “corporate” i bolagsvärlden till lite av en startup, men ändå inte. Vi hade en annan mognad än en “vanlig” startup. Med Almi har vi kunnat skräddarsy forum som passar för oss. Det som jag har utnyttjat absolut mest är vd-grupper. Här har jag mött vd:ar inte bara från startups utan i andra mognadsresor. Jag har fått en mer diversitet och input som landat bättre.
Nu har Qoitech även fått finansiering i form av Almis Grönt lån.
– Det kom i samband med att vi diskuterade tillväxt vs. hållbarhet. Vi ser oss själva som ett hållbart bolag, men är ödmjuka inför svårigheten att definiera vad det är. Ibland måste vi optimera tillväxt och ibland hållbarhet. Det gäller att ha en balans i det, speciellt när det finns investerare. Här var Almi-lånet en skön break, säger Vanja.
Med Grönt lån ska de utveckla sin mjukvaruplattform för batterianalyser – något de ändå tänkt göra, oavsett Grönt lån.
Men de ser nu en större tydlighet i sin satsning.
– Lånet ger oss möjlighet att få balansen mellan tillväxt och hållbarhet lite bättre.
Vad säger investerarna?
– De är jätteglada över det. De investerar ju till stor del i oss för att vi är hållbara och löser ett hållbarhetsproblem i längden, säger Vanja Samuelsson.