Lån, Riskkapital, Affärsutveckling
Myoroface
-
Behov
Mary Hägg hade behov av rådgivning när hon jobbade fram sin innovation IQoro.
-
Lösning
Almi gick in med rådgivning och senare, när bolaget Myoroface grundades, även finansiering och riskkapital från Almi Invest, i tre omgångar.
-
Resultat
Myoroface fick patent i rätt läge och har kunnat använda kapital för att marknadsföra IQoro, anställa och växa som bolag och produktutveckla vidare.
Det tog docent Mary Hägg 30 år från idé till patent och lansering av innovationen IQoro. Idag behandlar och botar den grundorsaken till reflux, snarkningar och sväljsvårigheter.
Nu driver Marys döttrar bolaget som hjälper människor i hela världen till bättre livskvalitet.
Resan för Mary Hägg var lång och det krävdes både kämparglöd för att övervinna skeptiker – och stor uthållighet. Men så trodde hon stenhårt på sin lösning.
Mary hade patienterna på näthinnan – de som exempelvis drabbats av hjärninfarkter som lett till stora sväljsvårigheter.
Efter 30 års forskning gick hon från tes och prototyp till att få fram en behandling och produkt som faktiskt fungerade.
– Mary har vigt sitt liv åt alla patienter. Hennes syfte var att hjälpa och inte tjäna pengar. Men som forskare och vårdanställd insåg hon att man måste tjäna pengar för att kunna få ut innovationen till så många som möjligt. Hon var på oss fyra syskon i många år och sa: “Ni måste hjälpa mig att få ut det här”, berättar Ylvali Gerling, vd för Myoroface, som idag alltså säljer produkten IQoro.
Tävling fick dem att ta steget
Det dröjde ganska många år innan Mary fick som hon ville. Hon och döttrarna Ylvali och Linn Hägg fick nys om affärsidétävlingen Venture Cup 2011. Ylvali lovade sin mamma att om de lyckades med någon av Marys tre olika idéer, skulle de jobba vidare med den.
Så gick IQoro till final bland de 12 bästa affärsidéerna i landet!
Företaget grundades året efter, 2012, och sedan lanseringen 2014 har systrarna Ylvali och Linn jobbat heltid i företaget.
– Åren har sprungit iväg. När jag tänker tillbaka på allt vi gjort och varit med om känner jag: “Wow!” Vilken fantastisk möjlighet att få lära sig så mycket som vi har gjort. Men som många säger så är det också tur att vi inte visste om alla utmaningar som vi skulle ställas inför, säger Ylvali.
Viktigt med Almi Invests råd och nätverk
Mary hade tidigt kontakt med Almi och fick innovationsrådgivning.
– Det var ett lyckokast att hon tog den kontakten. Det ledde bland annat till att hon sökte patent senare, vilket sparat både kostnader och lett till att vårt patent varar längre – till 2034, berättar Ylvali.
Vid lansering av produkten fick de även finansiering i form av lån och riskkapital från Almi.
– Det möjliggjorde att vi kunde anställa och marknadsföra oss. Det har varit otroligt viktigt att ha med Almi Invest som en stabil partner, också för att nå andra investerare. Vi har även fått del av Almis nätverk och viktiga kunskaper i styrelsen. Det har betytt otroligt mycket – att ha Almis Investment Managers med som gett råd.
Vikten av uthållighet
De var länge tre personer i bolaget, men anställde två ytterligare 2018. Som flest har de varit 23, men har precis fått göra neddragningar på grund av marknadsläget och är nu 14.
– Förutom kapital är den största utmaningen att hitta personal som förstår vad det innebär att jobba i ett tillväxtbolag. Det krävs mycket eget ansvar, saker händer väldigt snabbt och många kanske vill jobba i stora, stabila bolag, där man har både HR- och IT-avdelning. Här får man göra allt och saker tar längre tid.
Det är något Ylvali själv fått lära sig under åren – att ha uthållighet.
– Man önskar såklart att allt går fortare. Men det handlar om tajming, speciellt inom medtech och när du kommer med en helt ny produkt där du måste lära ut, både till vården och slutanvändarna.
Vann viktig upphandling
Uthålligheten prövades exempelvis i deras bearbetning av den brittiska marknaden. De hade Storbritannien som ett strategiskt mål sedan 2015. 2022 blev de upphandlade och godkända som en förskrivningsbar behandling där.
– Det är en otrolig möjlighet för oss. I Storbritannien är behandlingar bara av reflux värda 34 miljarder. Men återigen – det tar tid att lära professionen.
I slutet av 2024 förväntar sig bolaget att gå break-even och avvaktar med att ta in mer externt kapital just nu.
– Vi vet att vi har en exceptionell marknadspotential och övervintrar lite för att se ett bättre kapitalläge och inte kapa några värderingar. Då väntar vi hellre ut.
Ångrar du löftet till din mamma att dra igång företaget?
– Absolut inte. Jag älskar utmaningar och vågar du inte, så ångrar du dig snarare. Mamma har aldrig jobbat operativt i bolaget, utan varit vår medicinska guru vid sidan om och var anställd inom vården innan hon blev pensionär. Hon har fått kämpa för sin innovation så länge och jag önskar att hon får se det stora genomslaget.