Test
Kenneth Kronohage, medgrundare av Macc People AB

“Tack vare Almi har vi kunnat vaccinera över 300 000 skåningar”

Lån, Affärsutveckling

Macc People AB

  1. Behov

    Macc People vann en upphandling hos Region Skåne om att utföra vaccinering mot covid och behövde finansiering för att kunna utöka verksamheten.

  2. Lösning

    Almi gick in med lån och affärsutveckling.

  3. Resultat

    Lånet från Almi gjorde att även banken beviljade ett lån och Macc People kunde fokusera på kärnverksamheten och vaccinera över 300 000 skåningar.

Narkossjuksköterska i grunden men entreprenör och världsmedborgare i hjärtat. Så kan man kort beskriva Kenneth Kronohage, medgrundare av Macc People AB. Under pandemin fick han en smart affärsidé som dessutom räddade många liv. Men enligt Kenneth höll allt på att gå i stöpet om inte Almi kommit in i bilden.

Under Covids-19 framfart insåg Kenneth att det fanns ett skriande behov av covidprovningsmottagningar. Han startade snabbt upp en egen mottagning och folk strömmade dit.

– Det började med att jag covidtestade företagsledare i deras hem för att se om de hade antikroppar. Sen kom antigen- och PCR testerna på bred front. Då var det läge att skala upp verksamheten så vi öppnade en drive-in i Arlöv, säger Kenneth.

Glädjen övergick till ovisshet

Det var ett mycket framgångsrikt drag. Därefter vann Macc People en upphandling hos Region Skåne om att utföra vaccinering mot covid och företagets satsning på patientsäkerhet, smittskydd, integritet och akutberedskap imponerade stort. Till en början finansierade Kenneth och delägaren Rasmus Ahlin verksamheten till stor del ur egen ficka men det blev snabbt nödvändigt att få in mer kapital för att kunna möta efterfrågan.

– Efter det positiva beskedet från Region Skåne behövde vi snabbt finansiering för att utöka verksamheten. Jag vände mig till min bank som inte visade något vidare intresse trots att vi gick med vinst och vunnit en stor upphandling, säger Kenneth.

Han kände sig väldigt pressad och insåg att alla deras planer skulle gå i stöpet om han inte hittade en lösning. Frustrationen steg, tills han en dag fick ett dyrbart tips av en företagsledare som tidigare provtagit sig hos Kenneth. Han rekommenderade Almi.

– Vi stod med en stor potential att kunna hjälpa människor och var startklara med att bygga upp nio anläggningar via en trygg backup från PEAB. Vi ville sätta igång så fort som möjligt och det sista jag ville oroa mig över var pengar. När jag kontaktade Almi grep jag efter sista halmstrået, säger Kenneth.

“Almi är bara för nybörjar-företag, tänkte jag.”

Till en början var Kenneth skeptisk inför mötet med Almi och hade inga stora förhoppningar.

– Almi är bara för nybörjar-företag, tänkte jag. Men alla mina fördomar försvann när jag träffade min företagsrådgivare Eva Johnsson, säger Kenneth.

Kenneth imponerades över Evas proffsighet och kunskaper. Hon hjälpte dem att se över budgetar, kalkyler och gav dem värdefull coachning i affärsutveckling. Hon förstod direkt potentialen och Almi tog beslutet att bevilja ett lån. Men de behövde fortfarande ha med banken som medfinansiär.

– Eva var mycket drivande och inledde en dialog med vår bank och jag kontaktade bankens VD. Till slut fick vi ihop våra fyra miljoner och kunde äntligen fokusera på kärnverksamheten. Men det hade inte gått utan Almi och det är jag evigt tacksam för, säger Kenneth.

Macc People kunde pusta ut men Kenneth minns fortfarande vilken utmaning det var att få ihop kapital.

– Att bekymra sig över sig över finansieringsbiten tar verkligen knäcken på en som entreprenör. Vi hade tur som fick stöttning av Almi men fler måste förstå hur utmanande det är att övertyga finansiärer om en bra idé, säger Kenneth.

"Vi insåg snabbt potentialen med Macc People. De erbjöd en samhällstjänst med hög efterfrågan och för att möta den behövde de skala upp verksamheten. Det känns bra att Almi kunde stötta vid rätt tillfälle och roligt att följa deras framgång.”

Eva Johnsson, rådgivare på Almi, om Macc People's potential

Eva Johnsson, rådgivare på Almi

Ökade omsättningen med 850 procent

Men det hårda jobbet lönade sig och det slutade med succé. Macc People gick från att omsätta cirka sex miljoner till 57 miljoner på ett år och har idag vaccinerat över 300 000 tusen skåningar. De finns med fast förankring på elva orter i Skåne och mobilt i alla andra kommuner där de ska hantera all upphandlad covidvaccinering under 2023, samt i Västra Götaland de kommande två åren.

– Med min långa erfarenhet av entreprenörskap i kombination med mina kunskaper om akutsjukvård visste jag att detta skulle bli något bra bara vi fick chansen, säger Kenneth.

Och denna erfarenhet bottnar i av många års hårt arbete. Ända sedan han tog sina första steg in i vuxenlivet har han drivit bolag.

– Jag fick tidigt upp intresset för entreprenörskap. Som artonåring startade jag mitt första företag inom städ och jobbade parallellt hos brandkåren, säger Kenneth.

Sedan dess har Kenneth närmat sig att fylla 60 år och har byggt ett spännande och imponerande CV. Förutom att han utbildade sig till narkossjuksköterska och jobbade kliniskt i femton år har han drivit ett tiotal bolag och arbetat över hela världen.

– Jag spenderade tio år utomlands och har flyttat mellan Europa, Asien och mellanöstern. Den bästa skolan har varit att möta så många olika kulturer som lärt mig att det finns tusen sätt att lösa saker på, säger Kenneth.

Kvinna med barn blir vaccinerad av en kvinnlig läkare.
"Att bekymra sig över finansieringsbiten tar verkligen knäcken på en som entreprenör. Vi hade tur som fick stöttning av Almi men fler måste förstå hur utmanande det är att övertyga finansiärer om en bra idé." Kenneth Kronohage grundare av Macc People
Personer köar framför vaccinationsbussen.

Headhuntad till Abu Dahbi mot monsterlön

Efter att ha jobbat många år på ambulanssjukvårdsbolaget Falck i nästan hela världen blev han headhuntad av en dollarmiljardär i Abu Dhabi.

– Han ägde en rad privata sjukhus och erbjöd mig att bli direktör mot en astronomisk månadslön. Men efter ett tag misstänkte jag att det förekom oegentligheter och enligt min uppfattning höll patientsäkerheten inte måttet. Här testades verkligen min etik, konstaterar Kenneth.

Denna etiska barometer fick honom att lämna uppdraget efter endast ett halvår. Därefter begav han sig till London och fick en tjänst åt ett spanskt bolag som precis köpt ett engelskt bolag med inriktning på ambulanssjukvård. Efter ägarskiftet började så småningom bolaget vara på väg mot konkurs. Då valde Kenneth att flytta hem till Sverige igen.

– Jag ägde då ett eventbolag i Stockholm, det kallas så när man driver akutsjukvård på olika events till exempel på rally-tävlingar. Men sen kom pandemin och vi gick med förlust. Jag var tvungen att tänka om, säger Kenneth.

Ännu en briljant affärsidé med Almi i sikte

Och det för oss till var han befinner sig idag, Macc People AB. Nu är det mesta av pandemin bakom oss men Kenneth och hans team har storslagna planer för framtiden. De vill söka finansiering med hjälp från Almi för att öppna en närakut/vårdcentral och har en pågående dialog med Eva.

– Vi har lärt oss mycket av pandemin och vill starta en vårdcentral med fokus på tillgänglighet som är öppen kvällar och helger. Människor behöver inte bara vård under kontorstider och vi ser en enorm tillväxtpotential i detta, säger Kenneth.

Som företagsägare är en av Kenneths hjärtefrågor och strategier att bygga mångkulturella team. Men han ser tråkiga trender i världen som går mot en deglobalisering.

Han betraktar sig själv som en världsmedborgare och vill riva ner kulturmurar.

– Vi behöver lösa problem och utmaningar med hjälp av olika synsätt och infallsvinklar. Jag vill motverka utanförskap och segregation. Med vår personalsammansättning kan vi visa vilken styrka det är att vara olika så länge vi går mot samma mål, säger Kenneth.

Han tillägger att det även finns utmaningar med att leda ett mångkulturellt team.

– Det har inte varit okomplicerat och ibland möts vi av misstänksamhet och fördomar. Men det gäller att vi inte viker oss för detta utan är bestämda och modiga, säger Kenneth.

Sen understryker han att det är viktigt ha tydliga ramar och ett närvarande ledarskap när alla har så olika erfarenheter och härkomster.

– Man kan inte driva en verksamhet utan ett bra ramverk. Jag ger ramarna men ni målar tavlan, brukar jag säga. Ibland målar någon utanför, då kallar vi det för utveckling, säger Kenneth.