Lån, Riskkapital
DoSpace
-
Behov
DoSpace ville växa och behövde kapital.
-
Lösning
Almi Invest gick in med riskkapital vid två tillfällen. DoSpace har även fått lån från Almi.
-
Resultat
DoSpace finns idag i fyra städer med tio olika coworking-enheter och ska under hösten 2024 även öppna i Örebro.
Företaget DoSpace var tidigt i Sverige med att öppna upp sina första coworking-enheter. Dessutom i andra städer än landets största.
Anledningen till bolagets start var att grundaren Niclas Söör ville kombinera små- och storbolagsvärlden. Och att jobba på ett riktigt trevligt kontor.
Niclas Söör pluggade till civilingenjör vid Linköpings universitet och de två sista åren jobbade han extra för det kommunala bolaget Linköping Science park.
– Jag fick upp ögonen för fastighetsbranschen och såg hur många bolag bara hyrde kvadratmeter. Sedan fick de själva skapa ett fungerande och härligt kontor.
Niclas, uppvuxen med tjänster som Spotify och Google, tyckte att det var opraktiskt.
– Som hyresgäst var du tvungen att lägga ned så mycket eget arbete och tid för att få till ett riktigt bra kontor.
I takt med att han närmade sig examen funderade han flera varv kring var han själv ville jobba. Han var inne på ett större bolag, som Saab, Ikea eller Microsoft, med storbolagsfördelar och fina arbetsplatser.
– Men när jag jobbade inom innovationssystemet träffade jag mindre bolag och såg charmen med det. Du är nära din produkt och inte bara en kugge i ett stort maskineri. Fast – om jag gick till ett litet bolag gav jag bort allt det schyssta som kommer med de större. Trevliga kontor, kollegor, bra infrastruktur. Jag ville alltså jobba i det lilla, men ha allt som det stora kunde erbjuda.
Han klurade vidare på hur små företag kan få lika schyssta arbetsplatser som de större. Då, under 2016, hade en del internationella coworking-aktörer vuxit sig starkare.
Niclas inspirerades av dem och hur de hade paketerat sina erbjudanden.
Han tog kontakt med ett fastighetsbolag i Linköping och var ganska snabbt klar över sitt nya koncept: DoSpace.
I början av 2017 öppnade det första kontoret i Linköping. Idag finns de i tre städer till, framför allt i regionstäder, och öppnar i en femte stad, Örebro, under hösten 2024.
Totalt har de tio kontor.
– Vi spenderar en tredjedel av våra liv med att arbeta och den delen får inte bara slösas bort eller vara en tid som du inte tycker om. Därför vill vi göra arbetsdagen så awesome som möjligt.
Och vad är det?
– Vi tillhandahåller riktigt representativa och attraktiva fysiska miljöer – snygga, fräscha och underhållna. Vi ska även underlätta vardagen med service, bemanning och catering. Vi löser all infrastruktur och skötsel som krävs på en arbetsplats. Communityt är också viktigt – vi bygger upp ett riktigt härligt nätverk, mellan företagen och medlemmarna.
Idag har de drygt 1 100 medlemmar i 300-400 bolag.
I början handlade det mycket om att förklara för folk vad coworking är och varför det finns. Få hade hört talas om det.
– Så fick vi jobba de två-tre första åren. Idag är kunden mer kunnig vilket har accelererat kundanskaffningen.
De märker också att befintliga kunder hjälper till att få in nya kunder – i och med att de själva kan och vill påverka vilka bolag som de delar arbetsplats med.
Niclas kom i kontakt med Almi Invest vid en inspirationsföreläsning om finansiering och kapitalanskaffning.
När det var dags att söka kapital frågade Niclas om han fick pitcha.
– Vi hade fått ett gott intryck av Almi. Pitchandet gick bra och vi fick en första investering våren 2021.
Almi Invest har deltagit i ytterligare en runda och utökat ägandet.
– Utöver kapitalet som vi använt för att växa ytterligare, har vi genom Almi Invest fått nätverk, både för att hitta presumtiva kunder och kompetens, och Almis styrelsemedverkan har också varit jätteviktig för oss. Där sker den strategiska utvecklingen av bolaget. Almis inspel i hur man bygger ett värde för externa parter, hur man rustar för en ytterligare kapitalrunda och hur man kan tänka kring ägarstruktur har också varit viktigt.
Hur känns det att gå från att vara helt själv med en idé till att nu finnas i så många orter?
– Det är jätteroligt – att det gick! Att bygga ett bolag som idag är ganska stort. Vi känner oss som små, men är över 20 anställda, med en omsättning på över 50 miljoner och i år siktar vi mot 76-77 miljoner. Att ses som en stor och stark spelare som andra tar hänsyn till är konstigt, men häftigt.
Vilka utmaningar har ni framåt?
– Fortsatt jobb med kundanskaffningen. Vi ser att vi vill attrahera ännu lite större kunder – kunder som behöver större lösningar. Det blir som en ny målgrupp för oss och få dem att förstå varför vi kan jobba med dem. Som alltid behöver vi hitta bra lokaler parallellt. De växer inte på träd. Ibland får man bida sin tid och vänta på att en specifik fastighet blir ledig. Vi vet väldigt väl vilka städer och fastigheter vi skulle satsa på om de blir lediga, säger Niclas.